[Bezpieczeństwo] Z TikToka usunięto ponad 45 tysięcy treści. To efekt walki z dezinformacją w okresie wyborów do Parlamentu Europejskiego

TikTok podsumowuje działania na rzecz ochrony integralności platformy podczas tegorocznych wyborów do Parlamentu Europejskiego.

· TikTok uruchomił w aplikacji Centra Wyborcze dla każdego z państw członkowskich UE. Zostały one odwiedzone łącznie ponad 7,5 miliona razy w ciągu czterech tygodni poprzedzających wybory i w ich trakcie.
· W okresie wyborczym TikTok usunął ponad 2 600 treści naruszających zasady uczciwości obywatelskiej i wyborczej oraz ponad 43 000 materiałów naruszających zasady związane z dezinformacją.
· TikTok proaktywnie usunął ponad 96% treści dezinformacyjnych jeszcze zanim zostały zgłoszone, oraz 80% zanim zostały wyświetlone przez użytkowników platformy.

Ochrona społeczności platformy

Oprócz wykorzystania automatycznej moderacji TikTok współpracuje z aż sześciotysięcznym zespołem, który moderuje treści w językach krajów Unii Europejskiej (w tym 200 polskojęzycznych moderatorów). Do tej grupy należą profesjonaliści wyspecjalizowani w kwestiach dezinformacji, wyposażeni w zaawansowane narzędzia do wykrywania i usuwania treści naruszających zasady społeczności platformy.
W celu ścisłej współpracy i wsparcia przed wyborami TikTok utworzył specjalną przestrzeń „Mission Control Centre” w swoim biurze w Dublinie. Była ona miejscem wymiany doświadczeń i spotkań pracowników z zespołów ds. bezpieczeństwa, tak aby zmaksymalizować efektywność pracy w okresie poprzedzającym wybory i podczas ich trwania.
W ciągu czterech tygodni poprzedzających wybory TikTok usunął ponad 2 600 treści za naruszenie zasad platformy dotyczących integralności obywatelskiej i wyborczej oraz ponad 43 000 treści w związku z dezinformacją. TikTok usunął ponad 96% treści dezinformacyjnych, zanim zostały zgłoszone oraz ponad 80%, zanim zostały wyświetlone przez użytkowników. Materiały zawierające dezinformacje dotyczyły między innymi kwestii migracji, zmian klimatycznych, bezpieczeństwa i obronności oraz praw LGBTQ+.

Treści AI w okresie wyborczym

Wzrost treści generowanych przez AI (AI-Generated Content) stworzył nowe wyzwania dla całej branży, szczególnie w kontekście tegorocznych wyborów w wielu krajach Europy i świata. Od ponad roku TikTok wymaga od użytkowników oznaczania realistycznych treści AIGC, a na platformie zakazane są szkodliwe wprowadzające w błąd treści AIGC, które przedstawiają osoby publiczne udzielające poparcia względem konkretnych poglądów politycznych.
Przed wyborami do Parlamentu Europejskiego TikTok dodatkowo wzmocnił swoją politykę względem bezpieczeństwa i transparentności wobec AIGC i jako pierwsza platforma udostępniania treści wideo, we współpracy z Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) zaczął wdrażać technologię Content Credentials, która umożliwia automatyczne oznaczanie AIGC pochodzących z innych platform.
W lutym TikTok został założycielskim sygnatariuszem międzybranżowego porozumienia technologicznego AI w celu zwalczania wprowadzających w błąd treści AIGC w wyborach w 2024 roku.

Wzmacnianie społeczności platformy

Innym kluczowym elementem działań TikTok w celu zapewnienia integralności wyborów było zapewnienie użytkownikom dostępu do zaufanych źródeł informacji i dostarczanie więcej kontekstu na temat treści, które oglądali na platformie.
W marcu, we współpracy z komisjami wyborczymi i organizacjami społecznymi, TikTok uruchomił Centra Wyborcze w aplikacji dla każdego z państw członkowskich UE. Centra łączyły ludzi z wiarygodnymi informacjami dotyczącymi wyborów, przekazywały dane o przebiegu głosowania, mówiły o wymaganiach kwalifikacyjnych dla kandydatów i wynikach wyborów. TikTok wysyłał również powiadomienia push do użytkowników w każdym z 27 krajów.
TikTok aktywnie kierował użytkowników do Centrów poprzez powiadomienia w postaci banerów przy odpowiednich treściach i wyszukiwaniach związanych z wyborami. W ciągu czterech tygodni poprzedzających i podczas samych wyborów, Centra Wyborcze odwiedzono 7,5 miliona razy, a banery wyszukiwania wyświetlano ponad 63 miliony razy.
Przez cały okres wyborczy TikTok ściśle współpracował z Parlamentem Europejskim, między innymi poprzez włączenie do Centrów Wyborczych filmów dotyczących edukacji medialnej przygotowanych przez Parlament Europejski, wraz przyciskiem „obserwuj” prowadzącym do konta Parlamentu na TikToku, jako dodatkowego źródło wiarygodnych informacji związanych z wyborami.

Współpraca z ekspertami

Współpraca z zewnętrznymi ekspertami była kolejnym istotnym elementem strategii. W całej Europie TikTok współpracuje z 12 lokalnymi partnerami zajmującymi się weryfikacją faktów, którzy pokrywają co najmniej jeden oficjalny język każdego z państw członkowskich. Partnerzy wspierali pracę platformy poprzez proaktywne wykrywanie i oznaczanie potencjalnej dezinformacji; weryfikację treści i wkład do repozytorium sprawdzonych informacji; oraz interwencje w aplikacji. Platforma współpracowała również z weryfikatorami faktów w celu tworzenia filmów dotyczących edukacji medialnej.
W nadchodzących miesiącach TikTok będzie dzielić się dalszymi szczegółami podejmowanych działań, zgodnie z zasadami dotyczącymi raportowania i przejrzystości Kodeksu Postępowania w Zakresie Dezinformacji i Aktu o Usługach Cyfrowych. TikTok stale pracuje nad zapewnieniem najwyższych standardów bezpieczeństwa i nadal rozwija swoje narzędzia i zasady społeczności, biorąc pod uwagę opinie zewnętrznych ekspertów. Celem jest, aby podejście platformy ewoluowało w odpowiedzi na pojawiające się wyzwania i zagrożenia jak te w obecnym roku wyborczym.

O TikTok: TikTok jest czołową platformą krótkich filmów nagrywanych za pomocą urządzeń mobilnych. Naszą misją jest inspirowanie, pobudzanie kreatywności i sprawianie radości. TikTok posiada globalne biura w Los Angeles, Nowym Jorku, Londynie, Paryżu, Berlinie, Polsce, Izraelu, Dubaju, Bombaju, Krajach Nordyckich, Singapurze, Dżakarcie, Seulu i Tokio.https://newsroom.tiktok.com/pl-pl/