Konferencja Core Team „Przyszłość polskiego ogrodnictwa”

Zaproszenie

Konferencja Core Team „Przyszłość polskiego ogrodnictwa”

W sektorze dominuje przysłowiowe „gaszenie pożarów”, a interwencja przedstawiana jest jako kluczowe narzędzie kreowania rynku. Core Team to forum współpracy liderów sektora ogrodniczego, którzy rozpoczęli pracę w bardziej strategicznej perspektywie, czyli nad decyzjami, które wpłyną na rozwój i zyskowność sektora za lat 10. Zapraszamy na pierwszą Konferencję Core Team „Przyszłość polskiego ogrodnictwa – strategia zamiast gaszenia pożarów”. Już 17/01 w ramach TSW, Kielce.
Komunikat ogrodniczego Core Teamu.jpg
Wśród prelegentów i moderatorów Dominika Kozarzewska, Paulina Kopeć, Maria Sikorska i dr Mirosław Korzeniowski, prof. Małgorzata Korbin, prof. Joanna Paliszkiewicz i Maciej Majewski, Adam Paradowski, Maciej Dolata oraz Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, inicjator powstania Core Teamu.
  • Konferencję rozpocznie prezentacja wyników badań, która pokaże korzystne dla owoców i warzyw trendy konsumpcji.
  • Poznamy atuty i wyzwania zrównoważonego rozwoju, który także jest zgodny z globalnymi trendami rynkowymi.
  • Po raz pierwszy publicznie zaprezentowana zostanie diagnoza stanu branży jagodowej w Polsce, która chce integracji w kierunku jakości i rentowności. Diagnoza to pierwszy krok w kierunku ustalenia przejrzystych zasad współpracy w łańcuchu dostaw i zbudowanie długofalowej strategii rozwoju branży jagodowej.
  • Poznamy wyniki i wnioski z badań rynku jabłek w Polsce 2023 i możliwe scenariusze rozwoju produkcji, eksportu i promocji jabłek.
  • Nowe formy współpracy nauki z praktycznym ogrodnictwem – inicjatywa Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS)
  • W ramach promocji dobrych praktyk dowiemy się jak budować zaufanie i jak oprzeć się fali populizmu.
  • W ramach lepszego zrozumienia finalnych konsumentów porozmawiamy o tym jak ludzie odbierają naszą koncentrację na agrotechnice i „cenach skupu”. Czy to kupują? Jak możemy wesprzeć sprzedawców i detalistów?

Dlaczego ogrodnictwu wieje w plecy?

Konferencje rozpocznie prezentacja wyników 4-letniego monitoringu konsumpcji owoców i warzyw, który w ramach projektu „Core Team” realizuje Kantar Polska. Badania podsumowujące sezony 2020-2023 pokazują systematyczny wzrost ilości konsumentów większości gatunków. Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło, tak dużo owoców i warzyw. Rekordowe są wskaźniki ilości odżywiających się „dobrze” i odżywiających się zgodnie z rekomendacjami dietetyków, czyli tak by połowę tego, co jemy, stanowiły warzywa i owoce.

W pandemii zanotowaliśmy skokowy wzrost świadomości roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu. Wiele trendów sprzyja producentom. Świadomość faktu, iż „wieje nam w plecy” powinna rozpocząć refleksję na tytułowy temat - „strategia rozwoju czy gaszenie pożarów”

mówi Maciej Dolata z agencji INSPIRE, koordynator projektu badań i współpracy kampanii promujących konsumpcję.

Strategia zrównoważonego rozwoju zgodna z globalnymi trendami rynkowymi

Polskie ogrodnictwo stoi przed wielkimi wyzwaniami i zmianami w branży wynikającymi m.in. ze strategii Europejski Zielony Ład oraz strategiami z nią powiązanymi. Jeśli nie podejdziemy do tych wyzwań merytorycznie, stracimy pozycję rynkową, jaką ma obecnie polskie ogrodnictwo. Niedobór informacji o sukcesach i rozwoju branży ogrodniczej w Polsce, przekłada się na niepożądane z punktu widzenia producentów wybory konsumenckie. Czas poznać najlepsze przykłady.
CORE TEAM 1.jpg

W trakcie konferencji poznamy gospodarstwa, które realizują zasady zrównoważonego rozwoju jako element długoterminowej strategii, zgodniej z oczekiwaniami rynków międzynarodowych. Omówimy wyzwania i kluczowe działania niezbędne do zrównoważonego rozwoju branży

zaprasza dr Mirosław Korzeniowski, prezes zarządu Stowarzyszenie Agroekoton, lider zespołu Core Team ds. produkcji zrównoważonej.

Wśród prelegentów i uczestników moderowanej dyskusji, Maria Sikorska, autorka programu Z klimatem i pasją w telewizji Polsat, Prezeska Stowarzyszenia Liderki Innowacji. Przedstawicielka kobiet działających na rzecz rozwoju obszarów wiejskich w Radzie Kobiet przy MRiRW. Popularyzatorka zrównoważonego rozwoju i dobrego wizerunku polskiej wsi.

Diagnoza stanu sektora jagodowego w Polsce

Zapraszamy na prezentacje diagnozy, która jest pierwszym etapem prac nad strategią rozwoju sektora. Patrzymy na niego przez pryzmat marżowości i wartości produkcji, a nie ilości obsadzonych hektarów czy wyprodukowanych ton. Jesteśmy światowym liderem w produkcji wielu gatunków, ale czy najwięcej na nich zarabiamy? Jak to zmienić? Jakie argumenty najlepiej trafiają do konsumentów i czy powinniśmy sprzedawać im „owoce jagodowe” czy „polskie superowoce”?
Core Team 9 Jagodowy_ (1).jpgCore Team 9 Jagodowy_ (3).jpgCore Team 9 Jagodowy_ (2).jpg
Strategiczne wyzwania i podjęte już działania zaprezentuje Dominika Kozarzewska Prezes Grupy Producentów Owoców „Polskie Jagody”, członek Polish Berry Cooperative, członek Rady Nadzorczej KZGPOiW, koordynatorka prac Core Teamu Jagodowego.

Badania rynku jabłek w Polsce 2023 - wyniki i wnioski

Zainicjowana przez Core Team współpraca sadowników przy szacowaniu wielkości zbiorów jabłek jest dziś szansą na większą otwartość w zbieraniu i na historyczne zmiany w publikowaniu polskich prognoz.

Zobaczymy, na przykładzie jabłek jak wygląda system zbierania danych na temat produkcji owoców Polsce i Europie i w tym kontekście przedstawimy wyniki dotyczące badania struktury odmian w polskich sadach i krajowej bazy przechowalniczej. Skąd tak duże różnice w danych z różnych źródeł? Zastanowimy się także jak można usprawnić system zebrania danych a także jak można lepiej te dane te komunikować

zaprasza Adam Paradowski, prezes zarządu wydawnictwa Plantpress, w Core Team lider zespołu ds. opracowania założeń projektu zbierania danych branżowych.

Core Team 2.jpg

Możliwe scenariusze produkcji, eksportu i promocji jabłek

Zobaczymy jak można budować przyszłość polskiego sadownictwa. Tym razem w oparciu o dane, trendy rynkowe, analizę sytuacji innych producentów w Europie i na świecie.

Zobaczymy przykłady wzmacniania mocnych strony branży sadowniczej i percepcji jabłek. Odpowiemy też dlaczego zmiany klimatyczne, strategia Zielonego Ładu i zrównoważonego rozwoju są dla nas szansą, a nie zagrożeniem

zaprasza Paulina Kopeć Sekretarz Generalna Unii Owocowej, członek Core Team i lider zespołu ds. spójnego marketingu jabłka.

Nowe formy współpracy nauki z praktycznym ogrodnictwem – inicjatywa ISHS

W kontekście zmian związanych z obecnymi regulacjami Komisji Europejskiej oraz zbliżającym się wdrożeniem Zielonego Ładu polskie ogrodnictwa czeka wiele wyzwań. Wyzwania te są na tyle trudne, że brak   dobrych, wcześniej przygotowanych rozwiązań spowoduje przytaczany we wstępie do konferencji „pożar”. Nauka, która powinna podjąć się rozwiązywania problemów praktycznych, nie sprosta temu zadaniu w pojedynczych instytucjach badawczych nawet bogatych krajów europejskich ze względu na ich mnogość, złożoność, wielopoziomowość i interdyscyplinarny charakter. W Polsce sytuacja jest szczególnie trudna z uwagi na niemal najniższy w Europie poziom finansowania nauki i bardzo niski udział polskich jednostek naukowych w projektach dotyczących rolnictwa, a finansowanych przez Komisję Europejską.
Międzynarodowe Towarzystwo Nauk Ogrodniczych (ISHS), dotychczas ukierunkowane głównie na wspieranie nauki i edukacji ogrodniczej, zaproponowało wejście towarzystw, klastrów i związków ogrodniczych do struktur ISHS i zamierza podjąć się zorganizowania współpracy szeroko pojętego działu naukowego z praktycznym ogrodnictwem. Propozycja dotyczy różnych poziomów kooperacji i będzie poddana pod dyskusję we wszystkich zainteresowanych krajach europejskich i pozaeuropejskich.
Inicjatywę przedstawi prof. dr hab. Małgorzata Korbin, reprezentująca Międzynarodowe Towarzystwo Nauk Ogrodniczych (ISHS).

Zaufanie podstawą budowania biznesu

W ramach konferencji zapraszamy na wyjątkowy wykład prof. dr hab. Joanny Paliszkiewicz, która pokarze jaką rolę odgrywa zaufanie w biznesie. Przedstawi praktyczne przykłady i strategie, które pomagają zbudować i utrzymać zaufanie w relacjach z klientami, pracownikami, partnerami biznesowymi i lokalną społecznością. Prof. Paliszkiewicz jest dyrektorką Instytutu Zarządzania SGGW, uznaną w kraju i za granicą specjalistką w zakresie problematyki zarządzania, w tym właśnie „zarządzania zaufaniem”.

Przyjdź i dowiedz się jak budować zaufanie i jak oprzeć się fali populizmu. Na wykład i do dyskusji z panią profesor zaprasza Maciej Majewski, lider zespołu Core Team ds. promocji postaw i dobrych praktyk produkcyjnych i handlowych, prezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie.

CORE TEAM 2021 (12).jpg
Konsumenci nie kupują agrotechniki
Reklama dźwigną handlu. Warto o tym pamiętać. Eksperci przekonują producentów, że wszystko co robimy buduje wizerunek naszej produkcji. Chwalimy się albo protestujemy, artykułujemy coś albo jakieś tematy pomijamy – wszystko to buduje percepcję jakości produktów, za które ludzie mają zapłacić. Można powiedzieć, czym hojniej, tym lepiej.
- Ludzie nie kupują agrotechniki, ani naszych zmagań z „ceną skupu”. Konsumenci kupują produkty, które im mają pomóc (nie nam). Kiedy kupujesz ciągnik, kupujesz go dla siebie. Tak samo jest z folią czy z sekatorem. Liczą się tylko korzyści z zakupu, nie coś takiego jak dobro producenta. Zapraszamy by zobaczyć jak wygląda, realizowana w ramach projektu „Core Team”, promocja roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu - podsumowuje Maciej Dolata z agencji strategicznej INSPIRE, współtwórca projektów Dzień Polskiej Borówki, Lato z borówkami, Polskie superowoce! Koordynator projektów „Połowa sukcesu” integrującego działania promocyjne oraz „Core Team” angażującego liderów w rozwój sektora.

Szczegółowy program Konferencji Core Team jest na stronie TSW.pl

Koniec.jpg

„CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja” to projekt realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

Zadanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Projekt pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kontakt:

Core Team 2.jpg