Q&A - Back to School 2022

Poniżej prezentujemy Q&A opracowane w ramach akcji Back to School 2022 r.

I. ZAKUPY WYPRAWKOWE

1. Kiedy startuje sezon zakupów do szkoły? Czy rodzice kupują już zeszyty, tornistry i inne przybory szkolne?

Już na początku lipca zauważyliśmy zwiększone zainteresowanie artykułami szkolnymi i papierniczymi w Empiku. Na ten moment, zdecydowanie większą dynamikę widzimy w kanale online niż w sklepach stacjonarnych. Prognozujemy, że szczyt sprzedaży, szczególnie w salonach, jeszcze przed nami – tego, wzorem poprzednich lat, spodziewamy się na przełomie sierpnia i września oraz w pierwszych dniach po rozpoczęciu roku szkolnego. Można jednak przypuszczać, że w związku z aktualną sytuacją gospodarczą klienci rozłożą koszty wyprawki na dłuższy okres, zamiast zostawiać zakupy szkolne na ostatnią chwilę.

Nagranie do pobrania poniżej, w sekcji Załączniki. Wypowiedzi udzieliła Daniela Wojewoda – ekspertka Empiku ds. oferty szkolnej.

Wśród kategorii notujących skokowe wzrosty w tym roku możemy wyróżnić tekstylia, takie jak plecaki i piórniki. Może to być m.in. za sprawą unikalnych kolekcji szkolnych Empiku z najmodniejszymi motywami: Crazy Cats z holograficznymi kotami, Game Over z popularną grą vintage i Galaxy ze wzorem wielokolorowego kosmosu, a także wyjątkowych kolekcji Back to Hogwarts nawiązującej do kultowej serii o Harrym Potterze oraz kolekcji inspirowanej serialem Friends.

2. W jakim okresie co roku obserwujecie największe zainteresowanie produktami do szkoły? Kiedy spodziewacie się szczytu zakupów w tym sezonie?

3. Polacy odkładają zakup wyprawki na ostatnią chwilę a może działają z wyprzedzeniem? Jak wygląda zainteresowanie kategoriami tj. art. papiernicze, podręczniki, pomoce dla ucznia w okresie lipiec-początek września?

Obserwujemy, że w tym roku zdecydowanie wcześniej rozpoczął się sezon zakupów szkolnych, rodzice nie czekają na ostatnią chwilę. Może to wynikać bezpośrednio z aktualnej sytuacji gospodarczej – prognozujemy, że zamiast zakupów last minute, klienci rozłożą koszty wyprawki na dłuższy okres.

4. Gdzie najchętniej kupujemy wyprawkę – stacjonarnie, online a może hybrydowo? Czy jest tak, że klienci chcą obejrzeć, dotknąć, zobaczyć produkt na żywo i w związku z tym dominują salony stacjonarne? Czy jednak decyduje wygoda zakupów online?

Zdecydowanie widzimy powrót klienta do zakupu wyprawki w salonach. Z badań przeprowadzonych przez Empik wynika, że ponad 1/3 rodziców woli odwiedzić w tym celu sklep stacjonarny. Tym, co szczególnie przyciąga klientów do sklepów, są na pewno unikalne kolekcje własne Empiku – klienci chcą zobaczyć produkty na żywo, dotknąć i sprawdzić ich jakość. Szczególnie ważne jest to dla uczniów, którzy w dużym stopniu decydują o tym, co rodzice kupią dla nich do szkoły.
Aż 53% rodziców skompletuje wyprawkę zarówno stacjonarnie, jak i w internecie. Niezależnie od kanału, na wybór konkretnego miejsca zakupu największy wpływ mają trzy czynniki: bogata i zróżnicowana oferta produktów, promocje oraz atrakcyjne ceny. W przypadku zakupów w Internecie dużą rolę odgrywają także wygodne metody płatności (47% wskazań) oraz czas dostawy (43% wskazań).

Oferta Empik.com jest skonstruowana tak, aby rodzic mógł kupić wszystko w jednym miejscu – obok przyborów szkolnych i plecaków, klienci znajdą na platformie książki i podręczniki, elektronikę – w tym laptopy czy drukarki oraz całe wyposażenie pokoju ucznia: oświetlenie, biurka czy krzesła. To wszystko w atrakcyjnych cenach, z szerokim wyborem wygodnych opcji dostawy i płatności.

5. Jakie artykuły cieszą się największą popularnością wśród klientów Empiku?

Na ten moment niekwestionowanym numerem 1 są plecaki i piórniki, a zaraz za nimi zeszyty i artykuły piśmiennicze. Klientom bardzo podobają się unikalne kolekcje Empiku – największym powodzeniem cieszy się kolekcja Crazy Cats z motywem kolorowych, holograficznych kotków.

II. TRENDY I HITY SEZONU

1. Co w tym roku jest modne? Jakie obserwujecie trendy? Co będzie hitem wśród młodszych, a co wśród starszych uczniów?

Obok takich cech jak jakość i bezpieczeństwo, klienci zwracają szczególną uwagę na wzornictwo i wygląd produktów. Potwierdzają to również wyniki badania zrealizowanego przez SW Research na zlecenie Empiku – dzieci, zdaniem rodziców, wybierają po prostu to, co im się podoba i na pierwszym miejscu stawiają wygląd przyborów szkolnych. Przykładają też dużą wagę do wzorów i marki produktów, jak również kierują się aktualną modą.
Dlatego też co roku uważnie obserwujemy trendy i staramy się dostosowywać do nich nasze kolekcje. Tegoroczne kolekcje: Crazy Cats, Galaxy, Game Over, Back to Hogwarts i Friends zdecydowanie przypadły naszym klientom do gustu. Dużym powodzeniem cieszą się też wzory gamingowe i moro, a także popularne od lat motywy hologramowe i złote.

2. Czy macie w ofercie wzory produktów, które są popularne od lat, nie wychodzą z mody?

Podobnie jak w poprzednich latach, wśród artykułów szkolnych dominują ciemne kolory – przede wszystkim czarne i granatowe, często ze złotymi i hologramowymi, kolorowymi akcentami. Może to być podyktowane praktycznymi względami – w końcu przez cały rok szkolny plecak czy piórnik narażone są na pobrudzenie. Do najpopularniejszych wzorów od lat należą natomiast motywy zwierzątek, przede wszystkim kotków i piesków. Nie mogło ich także zabraknąć w jeden z kolekcji Empiku – Crazy Cats.

3. O co najczęściej pytają klienci podczas zakupów wyprawki w salonach stacjonarnych?

Odwiedzający salony Empik pytają najczęściej o dostępność konkretnych marek lub poszczególnych produktów wyprawkowych. Zdarzają się jednak klienci, którzy przychodzą do sklepu z całą listą artykułów potrzebnych do skompletowania wyprawki - wówczas bardzo chętnie korzystają z pomocy doradcy, który wspiera w procesie poszukiwań i służy ekspercką poradą. Dotyczy to zwykle wyprawki dla młodszych uczniów – klas 1-3 szkoły podstawowej.
Część klientów kompletuje całą wyprawkę od nowa, jednak widzimy, że z roku na rok więcej rodziców uzupełnia jedynie braki, bazując na produktach z lat ubiegłych. Dla wielu kluczowym kryterium wyboru jest cena, stąd duże zainteresowanie naszymi promocjami. Są również rodzice, którzy w poszukiwaniach wyprawki stawiają przede wszystkim na jakość. Wówczas niska cena nie jest priorytetem – są gotowi wydać więcej i chętnie korzystają z pomocy doradcy. Najistotniejsze jest wtedy, czy np. plecak spełnia odpowiednie kryteria i ma wszystkie pożądane funkcjonalności.
Jednocześnie widzimy, że ostatecznie najważniejsza przy wyborze wyprawki jest jednak opinia dziecka – to jemu ma podobać się plecak, piórnik, zeszyt czy nawet długopis. Rodzice wierzą, że dziecko, które samodzielnie dokona wyboru nawet, chociażby koloru okładki zeszytu, chętniej będzie z niego korzystać.

4. Jak wynika z Waszych obserwacji – czy podczas zakupu wyprawki w salonie rodzicom towarzyszą dzieci? A może starsi uczniowie sami wybierają produkty?

Obserwujemy, że przy wyborze wyprawki dla uczniów klas podstawowych, rodzicom najczęściej towarzyszą dzieci. Dla wielu z nich jest to ważny moment i chcą sami decydować o tym, jak będzie wyglądać ich wyprawka szkolna. Czasami rodzice robią samodzielnie rozeznanie, zwłaszcza jeśli chodzi o wybór plecaka czy piórnika, natomiast potem finalizują zakupy w obecności dziecka.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku uczniów klas licealnych. Ci często dokonują zakupów samodzielnie lub w towarzystwie rówieśników. Dysponują określoną kwotą, którą otrzymali od rodziców na zakup potrzebnych rzeczy i nie potrzebują pomocy doradcy. Najczęściej przychodzą po konkretne produkty określonej marki, wpisujące się w trendy, których dostępność sprawdzają wcześniej online.

5. Jakie produkty, poza standardową wyprawką (tornister, zeszyty, piórnik etc.) cieszą się również zainteresowaniem? Czy obok przyborów szkolnych i podręczników obserwujecie zwiększone zainteresowanie np. elementami wyposażenia pokoju ucznia?

Przygotowania do nowego roku szkolnego obejmują nie tylko wyprawkę szkolną, ale również pokój ucznia. Jak wynika z badania SW Research na zlecenie Empiku, podobnie jak rok temu, ponad połowa ankietowanych rodziców ma w planach uzupełnienie lub organizację miejsca do nauki od podstaw. Na liście zakupów najczęściej pojawiają się: krzesła i oświetlenie (po 52% wskazań), a także szafki oraz organizery do przechowywania (43% wskazań).
Również na Empik.com od połowy lipca obserwujemy mocną, nawet 3-cyfrową dynamikę w kategoriach związanych z powrotem do szkoły i urządzaniem pokoju ucznia. Dużym zainteresowaniem cieszą się lunchboxy oraz bidony i butelki na wodę – dynamika w tych kategoriach wyniosła ponad 300% w porównaniu z analogicznym okresem w 2021 r. Również popularność biurek oraz foteli i krzeseł biurowych znacznie wzrosła w ostatnich tygodniach, odpowiednio o 58% i 49%. Wśród elementów wyposażenia kącika do nauki warto również wyróżnić lampki dziecięce, notujące ponad 130% wzrosty r/r.

6. Czy są jakieś ciekawe nowości w ofercie Empiku?

Ciekawą nowością w ofercie Empiku są na pewno tzw. hybrydy, łączące funkcjonalności plecaka i tornistra. Przypominają one z wyglądu plecak, jednak zapewniają lepsze usztywnienie pleców dziecka niż klasyczne plecaki szkolne.
Warto zwrócić również uwagę na wyjątkowe, tegoroczne kolekcje artykułów szkolnych. Pierwsza z nich, czyli Back to Hogwarts inspirowana jest kultową serią o Harrym Potterem. Znajdziemy tam całe zestawy z najpopularniejszymi motywami – od plecaka, przez piórnik i przybory piśmiennicze, po bidon i lunchbox. Ponadto kolekcja Friends inspirowana serialem „Przyjaciele”. Znajdują się w niej unikalne gadżety i artykuły szkolne w tym stylowa torba z motywem kawiarni, praktyczna kosmetyczka, podkładki pod kubki, teczki, karteczki indeksujące,  czy torba na lunch.
Tegoroczną nowością w ofercie Empik Foto są natomiast wysokiej jakości personalizowane zeszyty. Uczeń może wybrać wzór okładki – od barwnych kwiatów, przez modne w tym sezonie „doodle” i kolaże. Dalej wystarczy, że dodamy imię, nazwę przedmiotu czy klasę i wybierzemy wnętrze: kratkę, linię lub kropki oraz jedną z 3 wersji: 32-, 64- i 80-kartkową.

7. Czy obserwujecie jakieś zmiany w wyborach wyprawkowych w ciągu ostatnich kilku lat?

Trendy wyprawkowe na pewno zmieniają się z biegiem czasu. Dobrym przykładem są tutaj zeszyty i bruliony – kiedyś zainteresowanie nimi rozkładało się mniej więcej po połowie. Od kilku lat zdecydowanie królują jednak klasyczne zeszyty – wpływ na to ma przede wszystkim waga, jak i cena produktu. Zmianę tę zauważają również producenci, stąd proponują m.in. bruliony w półmiękkiej oprawie, zdecydowanie lżejsze od klasycznych wersji.

8. Czego nie może zabraknąć w wyprawce szkolnej? (checklista)

Wyprawka ponadpodstawowe.jpgWyprawka 4-8.jpgWyprawka 1-3.jpg

9. Co możecie zaproponować dla chłopców, a co dla dziewczynek? Jakie linie cieszą się wśród nich największą popularnością?

W Empiku każde dziecko, niezależnie od płci i wieku, może znaleźć coś dla siebie. Przy tworzeniu kolekcji i wyborze oferty kierujemy się przede wszystkim tym, żeby była uniwersalna, wyróżniała się wysoką jakością i odpowiadała dzieciom o różnych zainteresowaniach i różnym guście. Nasze unikalne kolekcje Crazy Cats, Game Over i Galaxy, a także Back to Hogwarts czy Friends mają swoich fanów zarówno wśród dziewczynek, jak i chłopców.

10. Dzieci lubią się wyróżniać, mieć unikalne rzeczy. Czy macie w ofercie produkty, które pozwolą stworzyć taką personalizowaną wyprawkę, np. zeszyt czy worek?

W ofercie Empik Foto znajdziemy mnóstwo ładnych i praktycznych pomysłów na personalizowaną, unikalną wyprawkę. Warto zwrócić uwagę na naklejki w wielu wzorach – kolorowa naklejka z imieniem dziecka i bajkową postacią może ozdobić zeszyt, pudełko na drugie śniadanie czy bidon na wodę.
Ciekawą propozycją są również wysokiej jakości personalizowane zeszyty, nowość w ofercie Empik Foto. Uczeń może wybrać wzór okładki – od barwnych kwiatów, przez modne w tym sezonie „doodle” i kolaże. Dalej wystarczy, że dodamy imię, nazwę przedmiotu czy klasę i wybierzemy wnętrze: kratkę, linię lub kropki oraz jedną z 3 wersji: 32-, 64- i 80-kartkową.
Ponadto, na EmpikFoto.pl można znaleźć personalizowane bidony na wodę, bawełniane worki na buty z imieniem dziecka czy kalendarze – również z opcją personalizacji.

1. a) Zakupy wyprawkowe omnichannel.mp4

mp4 |218 KB