Ruszyła akcja „Usłysz kulturę”. Audioteka szuka autorskich projektów na produkcje audio
Kopiuj tekst

Rozpoczął się nabór zgłoszeń do akcji “Usłysz kulturę”, w ramach którego Audioteka przeznaczy 4 mln zł na realizację wybranych projektów. Akcja jest skierowana do  scenarzystów, realizatorów, reportażystów i “outsiderów”, zarówno z instytucji kultury, jak i wolnych strzelców.

Pomysł na akcję “Usłysz kulturę” powstał w trakcie trwającej pandemii. W związku z zamknięciem instytucji kultury i redukcją budżetów na wydarzenia kulturalne, wielu artystów znalazło się w bardzo trudnej sytuacji. Dlatego Audioteka postanowiła stworzyć program umożliwiający twórcom: reżyserom, realizatorom audio, reportażystom, scenarzystom realizację i sfinansowanie ich projektów w tym specyficznym czasie.
Jednocześnie Audioteka nie ukrywa, że chodzi także o pozyskanie wartościowych treści dla słuchaczy - Chcemy, żeby słuchacze zawsze mieli dostęp do tego, co Audioteka obiecuje, czyli do bogatego i stale rosnącego zasobu wartościowych treści do słuchania - dobrze opowiedzianych historii. Mamy nadzieję, że przeznaczenie 4 mln zł na szeroko pojęte projekty kultury przysporzy się do utrzymania branży kreatywnej na bardzo wysokim poziomie - komentuje Marcin Beme, założyciel Audioteki.
Twórcy mogą aplikować do programu “Usłysz kulturę” w czterech kategoriach:
  1. Dla scenarzystów - autorski scenariusz audiobooka/audioserialu, autorski scenariusz spin-offa do istniejącego dzieła kultury, autorski scenariusz audiomusicalu, autorski scenariusz adaptacji wybranego dzieła kultury
  2. Dla realizatorów - autorski pomysł i realizacja audioserialu, autorski pomysł i realizacja spin-offa do istniejącego dzieła kultury, autorski pomysł i realizacja audiomusicalu, autorski pomysł i realizacja adaptacji wybranego dzieła kultury
  3. Dla dokumentalistów - autorski pomysł i realizacja audioreportażu o dowolnej tematyce, lub autorski pomysł i realizacja audio true crime
  4. Dla outsiderów - innowacyjne i niepowtarzalne pomysły na produkcje audio
Audioteka wstępnie przeznaczy 2 mln zł na zakup scenariuszy i realizację projektów, a jeśli program spotka się z dużym zainteresowaniem ze strony twórców, firma gotowa jest przeznaczyć na jego kontynuację kolejne 2 mln zł. Projekty będą oceniane na bieżąco. O zakończeniu naboru do programu Audioteka poinformuje na stronie www.uslyszkulture.pl z 2-tygodniowym wyprzedzeniem.
Aplikować do programu “Usłysz kulturę” należy za pośrednictwem strony www.uslyszkulture.pl

Audioteka - platforma i aplikacja z produkcjami audio. Została założona w 2008 roku w Polsce przez Marcina Beme. Obecnie funkcjonuje w 11 krajach. Misją i hasłem Audioteki są “dobrze opowiedziane historie”, dlatego Audioteka nie ogranicza się jedynie do dystrybucji audiobooków, ale także tworzy własne audiobooki, podcasty, audioreportaże, audioseriale i superprodukcje. Największą zrealizowaną do tej pory superprodukcją jest Upadek Gigantów na podstawie prozy Kena Folletta, w której wzięło udział ponad 120 aktorów. Obecnie w Audiotece dostępnych jest ponad 8 tys. tytułów, czytanych przez ponad 2 tys. głosów, w tym najlepszych polskich aktorów, lektorów i dziennikarzy. Wszystkie audiobooki, superprodukcje, podcasty i audioseriale można znaleźć w aplikacji Audioteki dostępnej na iOS i Android. Subskrybenci usługi Audioteka Klub mają możliwość słuchania bez limitu specjalnie wyselekcjonowanego zestawu treści audio bez dodatkowych opłat.